Konzerváló fogászat | Dentors Marina: Budapesti Fogászati Rendelő, Esztétikus Fogászat

Konzerváló fogászat

Esztétikus tömések

Az esztétikus tömés (kompozit) a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömés készítését jelenti. A modern kompozíciós fogtömések anyaga műgyanta és nano méretű üvegszemcsék kombinációja.
A kompozit töméseket használhatjuk szuvas fogak ellátására, vagy régi amalgám tömések cseréje során. A fehér tömések legnagyobb előnye a természetes megjelenés, valamint az amalgám fogtömésekkel ellentétben, nem tartalmaz sem higanyt, sem egyéb toxikus anyagot.

Az esztétikus tömésekről még részletesebb, képekkel illusztrált leírást ITT talál.

Esztétikus betétek (inlay, onlay)

A betét, egy a fogtechnikus által készített tömés, mely „átmenetet” képez a tömés és a korona között, mivel a fogat nem kell lecsiszolni koronához, így annak élettartama 10-15 évvel meghosszabbítható. Pótolja a hiányzó fogszöveteket, helyreállítja a fog funkcióját, rágóképességét, anatómiai formáját. Elkészítése során a kialakított üregről precíziós lenyomatot veszünk fogászati rendelőnkben, majd a fogtechnikai laboratóriumban készül el a tökéletesen illeszkedő, anatómikus, esztétikus betét.

Az esztétikus betétekről még részletesebb, képekkel illusztrált leírást ITT talál.

Fogfehérítés

Az elszíneződött fogak kifehérítése mára a fogászati rendelők mindennapos, rutin feladatai közé tartozik. A fogfehérítés teljesen biztonságos kozmetikai beavatkozás, köszönhetően az évről évre egyre tökéletesebb fogfehérítési rendszereknek.

A fogfehérítésről még részletesebb leírást ITT talál.

Gyökérkezelés

A fogak gyökérkezelése egy olyan fogászati eljárás, melynek során a sérült vagy fertőzött fogbelet gyökértöméssel helyettesítjük. A fogbél (pulpa) speciális sejtekből, erekből, szövetszálakból, idegekből áll, melyek kitöltik az egész rendelkezésükre álló teret. Gyökérkezelés során ezt a teret fertőtlenítjük, tágítjuk, és látjuk el töméssel. A gyökérkezelést endodonciai kezelésnek is nevezzük.

A gyökérkezelésről még részletesebb leírást ITT talál.

Kerámia héj

A héj a fogak ajak felőli, látható felszínére ragasztott vékony kerámia réteg. A frontfogak színben és formában tökéletesen élethű, esztétikus ellátására alkalmas módszer. Készítésének oka lehet nagymértékű elszíneződés, kedvezőtlen fogforma, a fogak kedvezőtlen tengelyállása, túl nagy hézag két szomszédos fog között. A koronákkal szemben lényegesen kevesebb egészséges fogszövet eltávolítását igényli.

Az esztétikus betétekről még részletesebb, képekkel illusztrált leírást ITT talál.

Fogékszer

Általában a felső kismetszőre felragasztott apró, különféle színű kő, vagy arany, ezüst illetve fehérarany, illetve nemesfém és kő kombinációjú, bármilyen figura lehet.
Fogászati rendelőnkben speciális ragasztóval rögzítjük a fogra. A fog előkészítése /fúrás/ nem szükséges, maradéktalanul eltávolítható. Többnyire hónapokig a fogon marad, evés és tisztítás során nem esik le, a fogmosást nem akadályozza. Egyedi, dekoratív mosolyt kölcsönöz a viselőjének.