Implantológia | Dentors Marina: Budapesti Fogászati Rendelő, Esztétikus Fogászat

Implantológia

Az implantátumok szerepe

Fogaink bármi okból való elvesztése komoly traumát jelenthet. A fogpótlásra használatos hidak, vagy kivehető protézisek sokak számára meglehetősen kényelmetlenek és esztétikailag sem kielégítőek.
Az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a páciensek életminőségének javítását szolgálják.

Az implantáció valójában nem fog-, hanem műgyökér beültetést jelent, melynek ma már több mint száz fajtája ismeretes.

A beavatkozás előtt
  • Felmérjük a páciens állapotát,
  • Röntgennel feltérképezzük anatómiai adottságait,
  • Egészségi állapotáról pedig anamnézis lap felvételével kapunk pontos információkat.

A műtéti területnek minden esetben gyulladásmentesnek kell lennie, így a megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen. Amennyiben a páciensnek fogágybetegsége, fogköve, vagy szuvas foga van: még a beavatkozás előtt el kell látni a problémákat, melyek fogászati rendelőnkben orvosolhatók. A műtét utáni gyógyulás szempontjából a kezelőorvos fontos információkat gyűjt a beteg táplálkozási és dohányzási szokásairól is.

A beépített foggyökerek száma és elhelyezkedése függ attól, hogy hány fogról van szó. Teljes fogsor elkészítéséhez például alul hat-nyolc, felül nyolc-tíz foggyökér elkészítése szükséges, melyekre 3-4 hónap elteltével illeszkedik majd a külön megtervezett fogazat.

Kinek ajánljuk a fogászati implantátumot?
  • 1 vagy 2 foghiány esetén (nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására)
  • Hátsó, rágó fogak hiánya esetén
  • Teljes fogatlanság esetén

Tehát az implantáció alkalmas kifejlett fogak pótlására, akár egy fogtól, vagy teljes foghiányról van szó. Fiatal korban nem végezhető implantáció, mivel az állcsontok még fejlődésben vannak.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a titán implantátum beültetése jelentős mértékben csökkenti a fogágy sorvadását, ezért célszerű a fog, vagy fogak elvesztése után minél hamarabb elvégezni a műtétet. A fogbeültetés alkalmas balesetekben kitört fog pótlására is.
A titán „szervezetbarát” fém, ami azt jelenti, hogy a fémre allergiás, gyulladásos és daganatképző reakció nem alakul ki. Ennek ellenére nem mindenki alkalmas a műgyökér beültetésére! Szükség van hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű csontra, és jó egészségi állapotra is!

A műtét helyi érzéstelenítésben zajlik, de altatásban is végezhető. Teljesen fájdalommentes, nem jelent nagyobb megterhelést egy egyszerű foghúzásnál. Az implantációt követően duzzanat, fájdalom léphet fel, ami gyógyszerekkel és jeges borogatással kezelhető.

KATTINTSON IDE!