Parodontológia | Dentors Marina: Budapesti Fogászati Rendelő, Esztétikus Fogászat

Parodontológia

Fogkő eltávolítás (depurálás):

A fogak, koronák, hidak és egyéb protézisek felszínén lerakódó lepedék elmeszesedik, amit csak a fogászati rendelőben tudunk megfelelő módon eltávolítani kézi illetve gépi eszközökkel.

A depurálásról még részletesebb leírást ITT talál.

Zárt kürett:

Gyakran az íny alatti területeken is képződik fogkő. Ennek eltávolítása speciális kézi műszerekkel az ún. zárt kürett keretében történik.

Nyitott kürett:

Célja megegyezik a zárt kürettel. Akkor végezzük, ha az eset zárt kürettel nem megoldható. Kivitelezése annyiban különbözik az utóbbitól, hogy a jobb hozzáférés érdekében felvágjuk az ínyt és lebenyt képzünk, majd kézi eszközökkel eltávolítjuk a fogkövet és lesimítjuk a gyökérfelszínt.

Korona hosszabbító műtét:

Vannak olyan esetek, amikor egy adott fognak a koronai része teljes mértékben vagy nagy részben a szuvas folyamat áldozatául esik. Sem tömés, sem csapos korona vagy egyéb megoldás nem hozhat tartós eredményt ezekben az esetekben, mivel töméshez nincs elég felület, a csapos fog pedig az oldalirányú erők kompenzálásának hiányában előbb-utóbb vagy kimozdul vagy a még meglévő ép gyökér törését okozza. Ilyenkor vagy a fog eltávolítása mellett döntünk vagy pedig amellett, hogy némi íny illetve csontplasztika illetve gyökérkezelés után megtartjuk a fogat. Amennyiben sikerül relatíve megnövelnünk a felhasználható fogfelületet azáltal, hogy a gyökér körüli íny illetve csont szintet lejjebb visszük, akkor már sikeresen készíthetünk csapos fogat, melynél a korona -akár egy gumiabroncs- körbe tudja venni a csappal ellátott gyökérfelszínt, csökkentve ezáltal a fog törésveszélyét és tartós eredményt biztosít.